Før eller senere vil de fleste ha behov for penger de ikke har der og da. For eksempel når noe har gått i stykker og må repareres. Eller når man må gjøre et større innkjøp man ikke har rukket å spare til. I slike situasjoner finnes det flere finansieringsalternativer du kan vurdere.

De to mest opplagte valgene er å ta opp et forbrukslån eller å dra kredittkortet. Men spiller det en rolle hva du velger? Eller er det egentlig hipp som happ?

Nei, det er ikke vilkårlig hva du velger. Mange ganger vil det lønne seg å bruke kredittkortet. Andre ganger lønner det seg med et forbrukslån. Alt er avhengig av hvor mange penger du trenger. Hva du trenger penger til. Og, ikke minst, hvor raskt du kan betale tilbake det du skylder.

Den store kredittkortfordelen

De fleste kredittkortene har en fordel som du ikke får med forbrukslån: rentefrihet. Med et kredittkort kan du få inntil 50 dagers rentefrihet fra at du bruker kortet. Det betyr at du har brukbart med tid på deg til å gjøre opp det utestående før rentene begynner å gjelde.

Rentefriheten gjør kredittkortet til et godt, økonomisk verktøy. Men bare hvis du klarer å kvitte deg med all gjeld før rentene begynner å gjelde. Rekker du ikke å unngå rentene, snus situasjonen på hodet. For det finnes knapt høyere renter enn renter på kredittkortgjeld.

Fordelene med forbrukslån

Det er svært uvanlig å få et forbrukslån med rentefrihet den første perioden. På de fleste lånene begynner rentene å virke fra dag én. Så hva har forbrukslånsbankene å stille opp med mot kredittkortselskapene? Jo, en høyere lånegrense. Og lavere renter.

De fleste kredittkortene gir deg en kreditt på inntil 100.000 kroner. Noen få gir deg opp mot 150.000,- i kreditt. Forbrukslånsbankene kan låne deg mye mer enn dette. Det er ikke umulig å låne inntil 500.000,- eller mer i enkelte tilfeller.

Så var det rentene da. Også her er det forskjeller. Kredittkortene har rentefrihet i en liten periode. Vel og bra. Men klarer du ikke å unngå at det legges renter på beløpet du har utestående på kortet, vil du stifte bekjentskap med Norges høyeste renter. Den effektive kredittkortrenten kan ofte bli på over 20 til 30 prosent.

Et godt forbrukslån derimot, kan ha en mye hyggeligere rente. Det er ikke umulig å få presset den effektive renten på slike usikrede lån ned mot 13 til 14 prosent. Og skylder du en del penger, er en rente på 13 % atskillig bedre enn 31 %.

Hva bør du velge?

Det er fordeler og ulemper med både forbrukslån og kredittkort. Og når du kjenner dem, er det lettere å bestemme seg for hva du bør velge. Og når. For å hjelpe deg litt på vei, skal vi gi deg to enkle tommelfingerregler.

  1. Trenger du bare å lånet et lite beløp? Vet du at du klarer å betale tilbake alt du låner i løpet av kort tid (les tre til fire uker)? Velg kredittkortet.
  2. Er lånebehovet større? Så stort at du må bruke lang tid på nedbetalingen? Velg et forbrukslån.

Og uansett hva du velger, husk dette: Å leve med et lån begrenser den økonomiske friheten din. Sørg for å bli kvitt lånene dine så raskt som mulig. Dette kan du, for eksempel, gjøre ved å betale inn litt ekstra på lånet så ofte du har muligheten til det.