Forbrukslån
Forbrukslån

Det har de seneste årene vært kjent at antall nordmenn som tar opp nye forbrukslån stadig øker, men først i nyere tid har statistikken vist at stadig flere av disse er unge mennesker. Sammenlignet med våre to skandinaviske naboland, så opplever Norge en kraftig vekst i unge lånetakere.

Gjør det noe, da?

Undersøkelsen viser at det i de siste årene er nordmenn i aldersgruppen 18 til 29 år som har den største økningen i antall forbrukslån man tar opp. Her til lands har 13 prosent av personene i denne alderen et slikt lån, et tall som var betydelig lavere kun for fem år siden.

Årsaken til at disse tallene er noe urovekkende, er at når man er i denne alderen, så har man ofte en varierende inntekt og er kanskje ikke disiplinert nok til å behandle et forbrukslån.

Ingen krise

Tallene viser også at det fremdeles ikke er noen økning i antall misligholdte lån, noe som for så vidt er en god trend. Flere av bankene har i moderne tid valgt å senke sine aldersgrenser for forbrukslån. Der praksisen vanligvis var at man måtte være minst 23 eller 25 år for å låne, så holder det nå at man er 18 år hos mange banker (f.eks. hos Bank Norwegian).

Moralen er enkel – er du ung og har forbrukslån, så gjelder det å holde oversikten.