Forbrukslån
Forbrukslån

Dersom naboen din har fått en langt bedre rente på forbrukslånet fra den samme banken som deg, så er det ingen tilfeldighet. Selv om banken oppgir en eksempelrente på søkesidene sine, så er det ikke nødvendigvis at du får en rente som tilsvarer denne. Alt avhenger av din personlige økonomi og inntekt.

Slik fastsettes renten

Når du søker om et forbrukslån via nettet, så vil de fleste banker gjøre en automatisk kredittsjekk av navnet ditt. I praksis betyr det at de får levert informasjon om din betalingsevne, som i stor grad baserer seg på inntekten din året før. I tillegg vil relevante opplysninger som hvor lenge du har bodd på samme adresse, alder, nasjonalitet og så videre være avgjørende.

Kommer du godt ut av denne testen, som kalles for en kredittsjekk, så vil du sannsynligvis få en god rente. Har det lyst noen varsellampe for banken, så vil renten automatisk skrus opp noen hakk.

Refinansiere lånet

Ettersom renten ikke vil forandre seg med årene basert på inntekten din, så vil det være ekstremt viktig å kontakte banken dersom du skulle forandre inntekten din. Har du gått opp kr 150 000 i lønn de siste to årene, så vil dette gjøre store utslag for renten din. Da kan man enten refinansiere hos samme bank, eller søke om nytt lån via en annen bank.