Forbrukslån
Forbrukslån

Forbrukerombudets tall for forbrukslån i slutten av 2013, viser en nærmest skremmende økning i antall nordmenn som søker om slike lån. Vi liker vanligvis å anbefale denne lånetypen, men ettersom stadig mange også sliter med å betale gjelden, kan det være en urovekkende trend som skyller over landet.

Ekstremt mange låner til jul

Statistikker fra Forbrukerombudet viser at det er når julen nærmer seg at behovet for forbrukslån virkelig slår til. Man ser en betydelig økning i denne perioden. Ser man på det mer generelle bildet, så har man hatt en økning på over 40% i gjeld fra slike lån siden 2007 – altså bare på drøye syv år.

I 2014 vil nordmenn ha en samlet gjeld på 64,4 milliarder kroner i form av forbrukslån, noe som altså er ganske høyt i forhold til tidligere år. Prosenten er noe skremmende, samtidig som hele 4,5% av låntakerne misligholder lånene sine. Ikke urovekkende – men fortsatt for høyt, spør du oss.

Sjekk renten din

Kanskje betaler du også mer enn nødvendig. Det lønner seg å følge med utviklingen i renten over tid, slik at man vet om refinansiering er nødvendig. Har renten steget siden du søkte om lånet, så kan det lønne seg å ta opp et nytt forbrukslån for å slette det gamle. Rentekostnader skal man ikke spøke med, for de kan utgjøre ganske så mange tusenlapper i året.