Forbrukslån
Forbrukslån

Når du velger å søke om et forbrukslån er det ulike opplysninger du blir bedt om å oppgi. Dette vil være opplysninger om din økonomi og livssituasjon. Det er disse opplysningene banken sjekker via en kredittsjekk. Kommer du godt ut av sjekken vil renten bli lav. Blir du vurdert som en risikokunde, vil renten bli høyere enn for de med bedre økonomi (det kan du lese om i denne artikkelen fra DN).

Dette ser bankene etter

Bankene stiller som regel med mange forskjellige kriterier du må oppfylle for å få et forbrukslån. De bruker kredittsjekken for å verifisere opplysningene du har oppgitt. Om du bruker OPP Finans som et eksempel har de kriterier som årsinntekt på kr 200 000. Du må være fylt 21 år, og ikke ha noen betalingsanmerkninger. På en kredittsjekk vil du få en score på en skala som varierer fra 0-100. Har du en kredittscore på for eksempel under 10 vil du normalt ikke få innvilget lånet. Jo høyere din score er jo bedre vil din rente bli. Så om du har en god inntekt med lite gjeld fra før vil du stille sterkere i forhold til en god rente.

Viktige elementer når du søker om forbrukslån

Det er alltid viktig å tenke seg godt om før man tar opp et lån. Sjekk at din økonomiske situasjon er god og at du har en stabil jobb. Er det fare for en eventuell oppsigelse eller nedtrapping bør man vite at man kan skaffe ny jobb fort. I slike tilfeller kan det å søke med medlåner være et godt alternativ. Ellers kan man forhøre seg om forsikring på lånet. Låneforsikring er mest aktuelt for de som bekymrer seg for stabiliteten i økonomien. Merk at slike forsikringer fordyrer lånene noe, med forsikringspremier som varierer fra en femtilapp i måneden, og opp til flere hundre kroner, alt avhengig av lånestørrelsen.