Forbrukslån
Forbrukslån

Sitter du med tanken på å skaffe deg et forbrukslån, kan det være smart å sjekke hvilke rammer som gjelder akkurat for disse lånene. Dette er vanligvis ikke lån som tas opp i den faste banken, men oftere hos en såkalt finansiell aktør. Disse har selvfølgelig intensjon å låne deg penger til forbruk, men du kan sjelden vente deg å få de samme betingelsene som hos din lokale bank. Derfor kan det være smart å sjekke mulighetene hos dem når det kniper mot sommerferien.

Noen vanlige rammer og noen som er forskjellig fra utlåner til utlåner

De faste rammene gjelder selve lånet. Det handler først og fremst om tre ting:

    • Lånesum
    • Tilbakebetalingstid
    • Rente

Selv om det sjelden stilles krav til hva forbrukslånet skal brukes til (slik som for eksempel et billån eller huslån), så er det vanlig å tenke på et forbrukslån i størrelsen 50-100000 kroner. Det er likevel mer og mer vanlig å se forbrukslån helt opp til 500000 kroner. Et slikt lån vil koste veldig mye og man bør virkelig vite hva man gjør dersom det er tilfelle. De som får innvilget slike forbrukslån, har enten stor inntekt, formue eller mange eiendeler. Man kan også se forbrukslån som er helt ned til 5000 kroner.

Optin Bank

Optin Bank

Effektiv rente fra 16,11%, kr 65 000 o/5 år blir totalt kr 92 842.
Sponset oppføring

Monobank

Monobank

Effektiv rente fra 17,19%, kr 65 000 o/5 år blir totalt kr 94 780.
Sponset oppføring

Det er vanlig å regne forbrukslån for et lån som skal betales tilbake på rimelig kort tid. Det betyr at de fleste forbrukslån settes til mellom 1-5 år. Enkelte forbrukslån har likevel enda lengre tilbakebetalingstid.

Rente er et begrep de fleste ikke helt skjønner eller kan mye om. Men renten er rett og slett et annet ord for kostnaden av å låne penger. Man skiller mellom nominell og effekt rente, og det er den siste som sier noe om hva du faktisk skal betale hver måned, etter at gebyrer og andre avgifter er lagt på.

Ofte kommer det også krav til låneren, som alder, statsborgerskap og inntekt.

De forskjellige utlånerne kan også ha rammer som kun gjelder for dem eller noen få. Det er slik som hva pengene skal brukes til, om det gjelder refinansiering eller peer2peer forbrukslån.

Noen forbrukslån er begrenset av hva pengene skal gå til, slik som byggevarer og oppussing, bilkjøp eller refinansiering.

Refinansiering handler først og fremst om å samle mange mindre lån til et større forbrukslån, og er egentlig et tegn på at man har mistet kontrollen over økonomien.

Det finnes mange nye smartere måter å få forbrukslån, slik som peer2peer-lån. Disse forbrukslånene er ofte begrenset av at man skal starte opp en bedrift med potensialer for suksess, og lånes ut av mange enkeltpersoner som til sammen finansierer forbruket.