Forbrukslån
Forbrukslån

Hva er det egentlig med oss nordmenn og forbrukslån? Man kan knapt surfe på nettet eller se en halvtime på TV uten å legge merke til en reklame for et slikt lån. Det er ikke uten grunn – markedet er ekstremt stort og vi elsker å låne penger til både det ene og det andre.

Slik er våre lånevaner

Og nå har endelig Finanstilsynet kommet på banen og offentliggjort en rekke tall for nordmenns lånevaner. Tallenes tale er tydelig – vi låner ofte penger, gjerne mye om gangen, og enkelte av oss liker ikke å betale tilbake det vi har lånt.

Faktisk så viser disse tallene at hele 10% av norske forbrukslån blir misligholdt, som betyr at de ikke blir nedbetalt i henhold til avtalen. Mange av disse lånene har dermed ført til betalingsanmerkning for låntakerne, og i mange tilfeller også havnet i inkasso. Men hvem er det egentlig som gjør slikt?

De yngre låner mindre

En positiv trend er at det fortsatt er de eldste som låner mest. I aldersgruppen under 30 år er det kun 7% som har tatt opp et forbrukslån, mens hvis man spør de som er mellom 40-50, så øker prosenten helt til 30%. Med andre ord er det de som har etablert seg og kanskje har fast jobb som låner mest, og det er i alle fall gode nyheter.