Forbrukslån
Forbrukslån

Med nye lånetyper kan du kjøpe varer helt ned til 50 kroner på avbetaling.

Da Kari kjøpte et kamera og et par sko via nettbutikker som nelly.com, fikk hun et tilbud som umiddelbart så meget bra ut.

I stedet for å betale hele beløpet kunne hun gå inn og lage en avbetalingsordning slik at hun kunne betale et mindre beløp hver måned. Hvor lite beløpet var den gang har den unge småbarnsmoren mistet overblikket over.

“Jeg hadde faktisk penger til å kjøpe varene, men tenkte at det ville gi litt økonomisk frihet å bruke muligheten for å betale i avdrag. Men det har endt opp med at jeg bare fortsetter med å betale og betale. Det slutter aldri og gleden ved å fotografere har jeg mistet for lenge siden”, sier Kari, som ønsker å være anonym.

Samme opplevelse har Mette, som etter lang tids betaling endte med å betale mer enn 6000 kroner for et kamera som opprinnelig kostet 4000 kroner, og det uten på noe tidspunkt å ha betalt for sent.

Slik som mange andre nettkunder hadde både Kari og Mette endt opp i betalingssystemet Collector, som en rekke nettbutikker bruker. Et annet lignende firma er Klarna. I nettbutikkene lokker de med avbetalingsordninger på helt ned til 2 kroner pr. mnd.

Det er det rene vanviddet, mener Forbrukerådet. “Det er skummelt for forbrukeren, for det er lagt opp slik at du nesten ikke kan unngå å betale ekstra gebyrer. Neste steg er så et forbrukslån, som man tar for å betale pengene tilbake”, sier Forbrukerådet. “Det er jo noen enormt dyre lån. Ser man på de virkelige lånebeløpene, betaler man mer enn dobbelt så mye tilbake som man har lånt”.

Det finnes fortsatt mange kamera-butikker som ikke tilbyr slike avbetalingsordninger i det hele tatt, men hvis man må handle i en butikk som har tilbudet bør man styre unna det som i første omgang kan se forlokkende ut. Det kan veldig fort bli veldig dyrt.