Forbrukslån
Forbrukslån

De siste årene har det vært en del blest i ulike medier angående såkalte mikrolån, dette er en type forbrukslån med svært lav lånegrense og kort nedbetalingstid, og disse lånene har ofte utrolig høye renter og gebyrer. Det er vanlig å kunne låne mellom kr 1 000 – kr 5 000, og nedbetalingstiden er som oftest på én måned. Uansett, det er ikke så mange aktører som tilbyr denne formen for finansiering i Norge, men det finnes noen, blant annet Folkia og TrustBuddy. Sistnevnte tilbyr faktisk sine kunder å låne penger gratis i 14 dager, og om du betaler tilbake innen fristen påløper det ingen kostnader i det hele tatt, i motsatt tilfelle er omkostningene ganske høye!

Renter og gebyrer

Som allerede nevnt, så er det vanlig med relativt høye renter og gebyrer når en tar opp et mikrolån. La oss ta et eksempel for illustrere dette nærmere, om du låner kr 3 000 gjennom Folkia i én måned, så må du ut med kr 350 i etableringsgebyr, samt kr 45 i termingebyr, i tillegg kommer nominell rente på 69%. Dette betyr at de totale kostnadene blir kr 565, og da blir den effektive renten 716%(!) For mange høres disse betingelsene helt absurde ut, men på tross av dette er denne låneformen ganske populær blant nordmenn. Uansett, kanskje det er bedre å låne penger gratis gjennom TrustBuddy i 14 dager, men da må en kunne betale tilbake innen betalingsfristen, ellers blir omkostningene kr 970 for å låne kr 5 000 i 30 dager, og dette er faktisk høyere enn forrige låneeksempel!

Hvordan få et mikrolån?

Det er svært enkelt å få et mikrolån, og søknadsprosessen foregår som regel på Internett. Ved å besøke hjemmesiden til, for eksempel, Folkia eller TrusBuddy, så kan du fylle ut et enkelt søknadsskjema, og vurderingen av din søknad er 100% automatisk. Om den innvilges, så blir pengene overført samme dag om du søker før ca. klokka 13, eller neste dag om du søker senere på dagen. Enklere blir det ikke!