Forbrukslån
Forbrukslån

En medsøker på forbrukslån er når to personer søker sammen om lånet. Det er både fordeler og ulemper med denne ordningen. I utgangspunktet er det enkelt å få forbrukslån uten sikkerhet, og som regel trenger man ikke være to. Bankenes kredittvurdering vil normalt tilsi at du er kredittverdig, så lenge du møter kravene de stiller til låntaker. Det skal ikke mer til enn at du er over 18 år, tjener en viss sum i året og har unngått betalingsanmerkninger og ikke har inkassosaker.

To klare fordeler

Fordelene med en medsøker, er først og fremst at dere får enklere ja på søknaden. Banken anser det som tryggere å låne penger til to som ellers møter kravene de stiller til den som låner. Begge har kanskje inntekt, noe som gjør tilbakebetalingen enklere. Ergo tar banken lavere risiko. Dette igjen kan virke inn på den samlede kredittscoren. Fordi banken tar lavere risiko, blir ofte rentebetingelsene bedre på et forbrukslån med medsøker, enn om en person søker alene.

Ulempen med medsøker på forbrukslån

Baksiden av medaljen er at begge søkere blir ansvarlige for tilbakebetalingen av lånet. For de fleste er ikke dette et problem, da mange som søker sammen om forbrukslån, er enten samboere eller ektefeller. Da brukes pengene normalt av begge to, og det er ikke så mye grunnlag for at det skal bli uenigheter. Men, er din medsøker en bekjent eller venn, kan det stille seg annerledes. Om en av dere ikke overholder forpliktelsene sine, vil den andre måtte trå til. Banken skal ha pengene sine uansett, og bryr seg ikke om årsakene til at den ene ikke vil eller kan betale. Derfor er det viktig å velge medsøker på forbrukslån med omhu.