Forbrukslån
Forbrukslån

Vi bruker forbrukslån til å finansiere mye forskjellige ting, og vanlige utgiftsposter er oppussing av bad og kjøkken i tillegg til finansiering av lange ferier. Før du velger å skaffe deg forbrukslån er det viktig at du tar en grundig gjennomgang av din egen private økonomi for å se om du tåler en ekstra økonomisk belastning. Tenk på et forbrukslån som en døråpner til nye muligheter, men at du kun må bruke døråpneren dersom privatøkonomien tillater det. En bank som er blitt populær i Norge er Ikano, som kom på markedet i 1991. Her vil vi ta et enkelt regneeksempel fra banken.

Vit hva som er de reelle kostnadene

Når du skaffer deg forbrukslån er det viktig at du skiller mellom den nominelle og effektive renten på lånet. Den nominelle renten er det rene rentenivået du betaler uten å ha inkludert noen av gebyrene og avgiftene i beregningen. Et forbrukslån hos Ikano hvor du kan vise til en svært solid privatøkonomi og god betjeningsevne vil typisk ha en effektiv rente et sted mellom 13-17%. Her er et regneeksempel hvor du har en rente på 17,89%, og låner kr 65 000. Lånet strekker seg over 5 år. Da ender du opp med å betale totalt kr 96 030.

Hvordan søker jeg forbrukslån?

For å søke om forbrukslån hos Ikano trenger du først å besøke selskapets nettsider. Der får du en enkel oversikt over hva du er nødt til å fylle ut av informasjon. Ønsker du å bedre sjansene for å få innvilget lånet burde du inkludere en annen person i søknaden. Tar du for eksempel med ektefellen i lånesøknaden vil inntekten kunne bedres betydelig, og dermed vil det antakeligvis bli billigere å låne pengene ved at det nominelle rentenivået faller. Spesielt dersom du ønsker å bruke pengene på oppussing av huset hvor dere begge kan dra nytte av det, er det smart om dere begge signerer.