Forbrukslån
Forbrukslån

Det er kanskje ikke like enkelt å henge med på ord og uttrykk som benyttes om lån. Kanskje sitter man til slutt med en slags forståelse men er enda litt usikker på hva det snakkes om. I forbindelse med forbrukslån dukker en del uttrykk opp hele tiden, og her er en kort forklaring på de vanligste (les også våre informative artikler).

Kredittscore, etableringsgebyr, termin/termingebyr, og nedbetalingstid

Når du søker et forbrukslån sjekker banken at dine økonomiske opplysninger stemmer. Ut fra dette settes du inn på en tallskala. Dette tallet sier noe om du er en kunde med god privatøkonomi eller ikke, og i hvilken grad du kan betale det lånet du har søkt om. Etableringsgebyr er de kronene det koster i administrasjonsutgifter for banken når du tar opp lånet. En termin vil si en måned (oftest), og termingebyr er det gebyret banken legger til for å administrere å sende deg regningen. Nedbetalingstiden er den totale tiden du har for å betale hele lånet inn.

Renter, betalingsanmerkning og inkasso

Lån koster mer enn bare lånesummen. Renter er det banken tar i betaling for lånet, og er det som gjør at banker tjener penger. Har du fått en betalingsanmerkning i forbindelse med et forbrukslån vil det si at du ikke har betalt som avtalt, selv etter purringer. Denne anmerkningen føres inn i de økonomiske opplysningene om deg og står så lenge du ikke betaler. Når en betalingsanmerkning har stått i 30 dager fører det til inkasso. Det vil si at banken sender kravet til et selskap som da skal kreve deg for pengene. Inkassosaker kan fordyre lånet ditt betraktelig.