Forbrukslån
Forbrukslån

Vi nådde en historisk lav styringsrente, da Norges Bank nå igjen bestemte seg for å sette ned satsene, nå til 0,5%. Dette påvirker mange aspekter av norsk økonomisk liv, og det påvirker utenrikshandelen. Det påvirker også prisen på forbrukslån. Styringsrenta styrer nemlig hvor dyrt det er for bankene å låne penger av sentralbanken, Norges Bank. Når styringsrenta senkes, kan bankene også låne ut mer penger, og deres faktiske risiko synker på grunn av den lave rentesatsen.

Dette betyr at den nominelle renta på forbrukslån synker

De som allerede har forbrukslån kan regne med at renta på dette går ned i løpet av den nærmeste tiden, og at det generelt blir mindre renter på alle typer lån. Samtidig betyr dette også at det blir mindre lønnsomt å spare penger. Dette kommer i tillegg til at den pengepolitikken som nå føres, kommer til å lede til inflasjon, og det av flere grunner.

En pengepolitikk som driver inflasjon fra flere vinkler

Det som nå skjer er den nye versjonen av det å trykke penger. Med en lav styringsrente så presses det også flere penger i omløp, i et håp om dette skal føre til vekst i industri og næringsliv. Det som derimot vanligvis skjer er kun en økning i privat konsum. Rentesenkningen senker også den internasjonale kronekursen, noe som gjør det dyrere å importere varer til Norge. Dette fører til at kronene effektivt mister verdi, og det raskt. Et gammelt forbrukslån har å grunn av dette, allerede blitt billigere, og fortsetter utviklingen på dette viset, kommer fremtidige lån også til å bli billigere enn de ser ut som på papiret.

Les også: Hvordan få billigere forbrukslån?