Forbrukslån
Forbrukslån

Hvordan kan det ha seg at både du og naboen har et forbrukslån fra for eksempel Ikano Bank, men at han betaler langt mindre i rentekostnader? Det høres kanskje rart ut, men når vi nå skal forklare hvorfor så vil du forstå det.

Alt avhenger av deg

Forbrukslån er nemlig den lånetypen der banken tar størst risiko, og ettersom det er et lån uten sikkerhet, så må banken sikre seg på andre måter. Derfor gjør de en kredittvurdering av deg og din økonomiske situasjon, og fastsetter renten etter resultatet der. Nettopp derfor kan man si at den samme banken er god for naboen, men dårlig for deg.

Det er først og fremst inntekten din som avgjør hvilken rente du får. Har du fast jobb kan du få en effektiv rente under snittet, mens de med deltidsjobb og mye annen gjeld sannsynligvis vil oppleve en høyere rente. Den aktuelle renten får du først vite når du har søkt om lånet.

Flere faktorer avgjør

Selv om inntekten står sentralt, er flere faktorer med på å avgjøre renten du får. For eksempel vil din bosituasjon spille inn, og dersom du har flyttet mye vil banken kunne vurdere deg som usikker, og gi deg høyere rente. Det samme gjelder dersom du er ung eller har hatt betalingsanmerkninger fra tidligere låneforhold.