Forbrukslån
Forbrukslån

Uansett, om du leter etter et lite eller stort forbrukslån, vil du sikkert ha det rimeligst mulig. Dermed sammenligner man og leter etter lave renter hos forskjellige banker. Ja, det er det man skal gjøre, men kanskje glemmer man noe viktig i farten? Nedbetalingstiden!

Kostnader på et forbrukslån

Et forbrukslån kan man benytte til akkurat det man vil, og ikke trenger man stille noe i pant for lånebeløpet. Denne låneformen kalles også derfor ofte for usikrede lån. Det koster ekstra å låne penger, som vi alle vet. Disse kostnadene skyldes renter og gebyrer, og ikke minst nedbetalingstiden. Renter på lån kan variere mye, og det samme gjelder gebyrene. Renter kan ligge så lavt som 7,5% og opp mot 20-30% (i noen tilfeller enda mer) i nominell rente. Termingebyrer kommer helt fra kr 0 og opp mot kr 60, mens etableringsgebyrene kan komme opp mot kr 1 500 (obs noen banker har ikke etableringsgebyr/termingebyr, men baker gebyrene inn i den effektive renten). I tillegg til dette kommer nedbetalingstiden, og den kan spille en større rolle i de totale kostnadene enn man tror.

Nedbetalingstiden på forbrukslån

Nedbetalingstid er tiden man benytter for å innfri hele lånesummen. Forbrukslån kommer med forskjellig nedbetalingstid, og ofte avhengig av lånebeløpet. Når du beregner de totale kostnadene ved et lån må du ta denne i betraktning. Et lån kan faktisk bli totalt sett rimeligere ved kort nedbetalingstid enn ved en lavest mulig rente, og lengre nedbetalingstid. Det vil altså si at et lån med for eksempel 5% mer i rente enn et annet lån kan bli rimeligere enn et annet, dette da du betaler raskere ned. Se deg derfor ikke blind kun på renter og gebyrer. Sjekk kostnadene nedbetalingstiden gir deg.