Forbrukslån
Forbrukslån

Det er først og fremst to ting du kan gjøre for å få lavere rente på forbrukslån. Rentebetingelsene blir fastsatt etter en individuell vurdering av hver søknad. Alle som søker om lån og kreditter, blir kredittvurdert. Du kan også bli kredittvurdert når du tegner telefonabonnement, inngår strøm-avtaler og lignende. Firma som handler på kreditt blir også kredittvurdert. Dette er en gjennomgang av din økonomi og personlige forhold, slik som alder, hvor ofte du flytter og så videre. Samlet gir dette et tall som bankene bruker til å vurdere om du er kredittverdig. Denne prosessen blir også kalt en kredittsjekk.

Rentefastsettelse på forbrukslån

Har du høy kredittscore vil bankene vurdere det som lav risiko å låne deg penger. Når det gjelder forbrukslån, bruker bankene også dette til å fastsette hvilke renter de er villige til å gi deg. Med god nok kredittscore kan rentene bli så lave som 7% (nominelt) i dag. Med dårlig kredittscore, men som likevel anses som kredittverdig, vil enkelte banker tilby høy renter på forbrukslånet, rett og slett fordi de regner med tap innimellom. Tapet henter bankene inn på økte renteinntekter.

Få med endringene

Det man kan gjøre for å forbedre kredittscoren, og dermed få lavere renter på tilbudene om forbrukslån, er å kvitte seg med eventuell kredittkortgjeld før man søker. Det samme gjelder alle utestående regninger, og spesielt de som det er purret på og kanskje gått til inkasso. Jo mindre utestående gjeld du har, desto bedre. I tillegg bør man opplyse om eventuelle endringer i lønn. Bankene får kredittopplysningene om deg fra kredittopplysningsbyråer. Disse er stort sett oppdaterte, men det kan hende at nylige endringer ikke er registrerte når du søker. Har du gått nylig opp i lønn, betalt ned gjeld eller forbedret økonomien på et eller annet vis, så bør du opplyse om dette i søknaden. Det kan resultere i lavere rentetilbud på lånesøknaden.