valg-av-laanemegler
valg-av-laanemegler

Er du på jakt etter et forbrukslån? Da bør du sørge for at du får en så lav rente som mulig. For dette er dyre lån. Mye dyrere enn et boliglån, for eksempel. Grunnen er at du får låne pengene uten å måtte stille med eiendom i pant. Eller ta med deg en kausjonist.

Det finnes en rekke utlånere som kan hjelpe deg. Og det er forskjeller. Ikke minst på hva du må betale i renter. Du kan få et usikret lån med effektive renter helt ned mot 10 prosent. (De effektive rentene bestemmer hvor mye du skal betale på lånet hver måned.) Eller godt over 20 %. Det er med andre ord penger å spare på å finne det beste lånetilbudet.

Lånesøknaden er ikke bindende

Mange lånesøkere nøyer seg med å sende forbrukslånssøknaden sin til én bank. Dermed risikerer de å måtte betale en mye høyere rente enn hva som er nødvendig. De kunne ha sendt søknaden til flere banker samtidig. Dermed hadde de også fått flere lånetilbud i retur. Med varierende rentesatser.

Det å sende en lånesøknad er ikke bindende. Det er først når du takker ja til et lån at du har forpliktet deg. Dermed kan du sende så mange søknader du orker. Og jo flere du sender, desto større er sjansen for at du får en virkelig god rente på forbrukslånet ditt.

Lånemeglere er snarveien

Flere titalls banker tilbyr forbrukslån i Norge. Skal du sende en søknad til alle sammen, kommer du til å bruke en god del tid. Både på selve søknaden. Men også på å vurdere hvert enkelt lånetilbud du får i retur.

Det finnes noen som er villige til å gjøre jobben for deg. Uten at det koster deg noe.

En lånemegler, eller en finansagent som de også kalles, legger lånesøknaden din ut på anbud. Megleren henter inn en lang rekke tilbud på vegne av deg fra forskjellige utlånere. Det eneste du behøver å gjøre, er å sende søknaden din til lånemegleren.

Når megleren har samlet inn tilbudene, får du tilsendt en oversikt over hvilke banker og utlånere som er villige til å låne deg penger. Og hva slags betingelser som følger med lånene. Dermed er det bare for deg å takke ja til det beste lånetilbudet.

Hvem skal du velge?

Det finnes et titalls lånemeglere i Norge. Så hvem skal du kontakte? Bør du for eksempel utelukkende bruke lånemegleren som samarbeider med flest utlånere? Vel, dette kan så klart være ett av kriteriene du legger til grunn for valget du gjør. For det er forskjeller på hvor mange banker de ulike meglerne innhenter tilbud fra. Jo flere banker en megler samarbeider med, desto flere lånetilbud er det mulig å få i retur.

Du kan også se på hva eksisterende lånekunder mener om de forskjellige lånemeglerne. Trustpilot har rangert mange av dem basert på kundenes erfaringer. Deres liste ser slik ut:

  1. Sambla
  2. Lendo
  3. Zensum
  4. Zmarta

Profftipset

Det finnes et tredje alternativ. Et tips som gjør at du slipper å velge. Du kan nemlig sende lånesøknaden din til flere lånemeglere. For hvorfor skal du nøye deg med én?

Sender du lånesøknaden til flere meglere, øker du sjansen for at enda flere banker og utlånere er med i anbudskampen om å gi deg forbrukslån. Til syvende og sist øker du også sjansen for at du får den beste renten som er å oppdrive på pengene du skal låne.

Prosessen er fortsatt den samme: Takk ja til det aller beste lånet. Avvis alle andre.