Forbrukslån
Forbrukslån

Det kan være mange grunner til at man vurderer å ta opp et forbrukslån. Uansett om det måtte være for å dekke annen gjeld, eller finansiering av noe annet, kan man spare en del penger om man er flink til å undersøke rentesatser og gebyrer. Forbrukslån kan fort bli dyrere om man ikke tar høyde for de ekstra kostnadene som tilkommer ved å ta opp et slikt lån.

Avhengig av lånets størrelse

Den nominelle renten (rente eksklusiv alle gebyrer) settes av hver enkelt bank. Denne varierer gjerne et sted mellom 7,50% og 20,00%, avhengig av lånets størrelse og din kredittscore. Smålån har ofte en høyere rente enn større lån som for eksempel et boliglån. Dette er fordi at nedbetalingstiden er marginal. For da at bankene skal kunne få en fortjeneste ved å låne deg penger, settes renten høyere. I tillegg kommer det en vurdering av din tilbakebetalingsevne. Jo høyere kredittscore du har, desto høyere rente vil du få.

Andre kostnader

Ved forbrukslån tilkommer det også ofte andre gebyrer og kostnader. Flere banker opererer med et etableringsgebyr for å kunne tilby deg forbrukslånet. Dette er et engangsgebyr og varierer fra bank til bank. Videre er terminomkostninger og fakturagebyr andre avgifter som gjerne blir lagt til. Terminbeløpet er de administrative kostnadene per måned ved opprettelse av et forbrukslån. Fakturagebyret er en annen kostnad som ofte sløyfes dersom man har mulighet for E-faktura. Det vil si at den månedlige fakturaen blir tilsendt via din nettbank eller til din e-post.