Forbrukslån
Forbrukslån

Når du undersøker prisene på forbrukslån hos de ulike utlånerne er det den endelige summen du må fokusere på. Som oftest blir du informert om nominell og effektiv rente, samt ulike gebyrer. Den effektive renten er den du skal se på, men det er ikke den effektive renten du kan trekke av på skatten. Det er fordi den effektive renten også består av avgifter og gebyrer. Den nominelle renten derimot er grunnlaget for skattefradrag.

Et forbrukslån på kr 25 000

Med et forbrukslån på kr 25 000 kommer du lang vei, men hvor mye koster egentlig et slikt lån? La oss bruke et eksempel fra L’EASY. Blir vi innvilget et lån på kr 25 000 vil vi få en effektiv rente på 15,13% (gjennomsnittsrenta fra denne banken). Denne renten inneholder altså bankens etableringsgebyr samt andre gebyrer og avgifter. Betaler du tilbake dette over 5 år, er totalkostnadene dine rundt kr 10 000. Det er kr 2 000 per år, før du trekker fra renteutgiftene på skatten. Med et fratrekk på 28%, er de faktiske utgiftene rundt kr 1 400 per år.

Søk flere steder

Eksempelet ovenfor er kun ment som en illustrasjon. Søker du om å få et forbrukslån hos L’EASY, kan det hende banken faktisk gir deg en litt annerledes utregning. Dette fordi utlånerne vurderer hver eneste søknad individuelt, din privatøkonomi har altså innvirkning på bankens tilbud til deg. Du kan søke og motta tilbud fra utlånerne helt kostnadsfritt. Derfor bør du søke om det ønskede beløpet flere steder. Kun på den måten får du helt konkrete grunnlag som du kan ta en avgjørelse ut i fra. Husk uansett at slike lån må betales tilbake i faste avdrag. Derfor bør du være sikker på at du har økonomien som skal til før du låner.