Forbrukslån
Forbrukslån

I all reklame for lån finner man eksempler på hva lånet vil koste. Noen ganger kommer det tydelig frem, og andre ganger finner man det som liten skrift. Leter du etter et forbrukslån vil du også finne disse eksemplene, hos alle bankene. Disse kan være gode pekepinner på kostnadene ved et lån, men hva er egentlig låneeksemplene?

Låneeksemplene

Ser du på forskjellige banker finner du låneeksemplene. Her oppgis det en viss lånesum, hvilken effektiv rente lånet har, samt nedbetalingstid. Låneeksemplene på forbrukslån oppgis oftest som et lån på kr 65 000, nedbetalt over 5 år. Effektiv rente vil variere på disse eksemplene alt etter hvilken bank man sjekker. Re:member lev, for eksempel, oppgir 16,93%, mens Ikano Bank oppgir 17,89%. Begge er eksempler på kr 65 000 i forbrukslån. La det i samme slengen her påpekes; dette er eksempler på hva et lån kan koste deg. Det trenger ikke ha noe med den renten du får å gjøre. Renten du som du får til slutt vil være basert på den kredittsjekken banken gjør. Det betyr at din rente kan bli både lavere og høyere enn eksempelrenten.

Hvorfor en eksempelrente

Bankene er faktisk lovpålagt å gi låneeksempler, som gir eventuelle kunder et hint om kostnadene ved et lån. Årsaken til at eksemplene ser rimelig like ut (utenom selve rentesatsen), er rett og slett gjennomsnittskunden. Det vil si, at låneeksemplene er basert på gjennomsnittsbeløpet folk tar opp i forbrukslån. Det samme gjelder den effektive renta som oppgis. Den effektive renta du finner hos hver enkelt bank er den renta som de fleste, med lån på kr 65 000, får. Nå har du kanskje en ide om hva låneeksemplet på forbrukslån betyr? Det er altså kun et eksempel, og gir deg en ide om kostnadene.