Forbrukslån
Forbrukslån

Som oftest når man tenker på muligheten for et forbrukslån, så er det enten fordi man trenger penger til et større prosjekt eller vil refinansiere annen gjeld. Vanligvis får man forbrukslån uten sikkerhet, slik at man ikke risikerer å måtte selge bil eller bolig dersom man ikke klarer å betale. Men det betyr også at utlåner tar en større risiko. Denne risikoen viser seg som større rente på lånesummen. Altså må du som låntaker betale mer enn om du hadde stilt sikkerhet når du tar opp forbrukslån uten sikkerhet. Når man tar opp et forbrukslån vil man få en fast sum man skal betale hver måned, men hvor avdragene øker etter hvert som man betaler ned, mens rentene synker tilsvarende.

Det er lurt å ta opp forbrukslån dersom man skal realisere noe som gir verdiøkning på en bolig, eller om man trenger penger til å bedre de månedlige utgiftene. Det er likevel utrolig viktig å betale alle regninger til riktig tid, slik at det ikke påløpet ekstra utgifter. Oppussing av kjøkken, starte opp egen bedrift eller gjøre noe positivt for familien er alle gode grunner til å ta opp forbrukslån. Vurderer man det, kan man få gode råd om man kontakter sin faste bank eller søker på nett.

Hvor mye er det lurt å låne

Når man skal ta opp et forbrukslån, er det alltid lurt å huske på at det vil komme et etableringsgebyr som man ofte glemmer å beregne. Den blir ofte lagt til lånesummen, og i starten går det utrolig tregt før lånesummen går ned. I mange tilfeller betyr det at man kan betale inn titalls tusen kroner som man har tjent på hardt arbeid, uten at lånesummen går noe nevneverdig ned. Derfor kan det det være godt å låne såpass at man har en liten buffer. Det betyr at man enten kan sette pengene på høyrentekonto eller betale inn en ekstra stor sum i starten. Man bør hvert fall ikke dumme seg ut, slik at man ikke får kjøpt det man hadde tenkt.

Det er lurt å sammenligne tilbudene og forbrukslånene som finnes. De har alle ulike rente, løpetid og betingelser. Man skal huske på at man skal kunne ha en levedyktig privatøkonomi selv etter at man har tatt opp ett forbrukslån. En slik ekstra utgift kan likevel være starten på å oppfylle en drøm man lenge har gått med.