Forbrukslån
Forbrukslån

Forbrukslån er av stor glede for mange Nordmenn, men likevel finnes det en spesiell gruppe som sliter med å betale tilbake det de har lånt. Undersøkelser utført av kredittanalysebyrået Experian viser at nesten hver tiende mann mellom 40-45 år har betalingsproblemer. Dette er urovekkende tall, og denne gruppen utgjør det desidert høyeste antallet blant Norske forbrukergrupper. Undersøkelser har også tidligere vist at kvinner er mye bedre til å betale regningene sine enn menn, men mest av alt handler dette om holdningene hos de som låner penger.

Samlivsbrudd kan ha skylden

Forbrukslån blir ofte brukt av menn i 40 årene til å finansiere dyre kjøp av motorsykler, båter og biler. Eksperter viser til at mange av de som sliter med å betale ned lånet nettopp har vært gjennom et samlivsbrudd. Med høyt forbruk og svekket betalingsevne kan det være vanskelig å betale tilbake den gjelden man skylder. Eksperter påpeker at skilsmisser ofte er dyre å gjennomføre og krever stor ressursbruk da eiendeler skal fordeles mellom partene. Kombinert med høyt forbruk og dårlig dømmeevne over privatøkonomien kan det føre til store økonomiske problemer.

Følger en jevn trend

Nordmenn flest har opplevd en enorm bedring i privatøkonomien de siste årene. Kombinert med lave renter og banker som er villige til å låne ut penger, har Nordmenn hatt mulighet til å øke forbruket. Forbrukslån er et produkt som kan gi økt livskvalitet og hjelpe dekke uforutsette kostnader. Enda den store majoriteten av låntakere betaler tilbake i tide er det flere som ikke klarer dette. Ansvaret ligger til syvende hos den som låner penger, og det er viktig at man selv klarer å vurdere sin egen økonomi. Nordmenn har samlet sett opparbeidet seg mer enn 70 milliarder kroner i inkasso gjeld, og dette tallet vitner om at mange mangler selvinnsikt om sin egen betalingsevne.