Forbrukslån
Forbrukslån

Oppussing av bolig er ofte en gjenganger når en har behov for store summer litt raskt. Det er ikke alle som da kan belåne egen bolig mer, med å refinansiere huslånet. En utvei kan da faktisk være å benytte et forbrukslån. Før du søker bør du være klar over ulemper og fordeler ved en slik løsning.

Fordeler

Et forbrukslån er usikret, og kan gi kapital til oppussing helt opp til kr 500 000. Normalt har en da 15 år på å betale ned dette lånet. Rentenivået vil variere hos de forskjellige bankene, men bruker du litt tid på sammenligning av tilbudene vil du finne banker som har en helt allright rente. Normalt kan den ligge mellom 10 – 15%, om du kommer godt ut av en kredittsjekk. Selv om dette er et dyrere lån enn refinansiering av boliglån benyttes det til å øke verdien på boligen. Dermed kan du på sikt likevel ha tjent på lånet ved et eventuelt salg, eller en senere refinansiering. Samtidig vil du med et usikret lån kunne finne et lån som gir deg de betalingsbetingelsene du ønsker. I tillegg kan du løse inn lånet tidligere enn beregnet uten ekstra kostnader.

Ulemper

Selv om du finner et lån med en god rente, er også rentenivået den største ulempen. Det høyere rentenivået skyldes at du ikke må stille sikkerhet for lånet. Renten kan også bli veldig høy om du kommer ut med en dårlig kredittscore på kredittsjekken, og da må du vurdere om verdiøkningen av boligen kan forsvare denne rentesatsen. Det finnes forbrukslån som tilbys med betalingsfrie måneder, men det vil fordyre lånet mye. Vi anbefaler ikke denne løsningen på et lån som dette (på et refinansiert boliglån vil situasjonen på utsettelse være noe annerledes økonomisk sett). Vurderer du usikret lån til oppussing krever det enda mer disiplin økonomisk, og du bør planlegge godt før du søker.