Har du kredittkort? Som du ikke bruker noe særlig? Da bør du vurdere å klippe kortet i to. Så kontakter du kredittkortselskapet som ga deg kortet og ber dem om å slette kreditten.

Det er en svært god grunn til at du bør gjøre dette: Det nye gjeldsregisteret. Leser du videre, skal vi forklare hvorfor dette gjør at du bør kvitte deg med kort du sjelden eller aldri bruker.

Ubrukte kort

Det finnes over 6,6 millioner kredittkort på norske hender. I snitt har norske kvinner og menn over 18 år 1,5 kort i lommeboken. Og mange av disse kortene brukes aldri.

Vi skal ikke hevde at man får kortene kastet etter seg. Men det er ikke langt unna sannheten.

Når du handler ting som møbler, hvitevarer, drivstoff og reiser, kan du ofte få spørsmål om du vil ha med et kredittkort på kjøpet. Mange svarer ja til dette.

Dermed står man der med enda et kredittkort. Og selv om man aldri bruker det, slik tilfellet er med mange kort, vil det få betydning for økonomien din. Spesielt når du skal søke om forbrukslån, for eksempel.

La oss si at du har to kort som du ikke bruker.

  • Hvert av kortene har en kreditt på 40.000 kroner.
  • Resultatet? Du får 80.000,- mindre i lån når gjeldsregisteret er på plass.

Gjeldsregister avdekker alt

Du har kanskje hørt snakk om gjeldsregisteret? Fra 2019 blir det en realitet. Dermed er det ikke lenger mulig å «skjule» gjeld, for eksempel ved å stadig skaffe seg nye kredittkort. For første gang blir informasjon om alt du skylder registrert og gjort tilgjengelig for banker og kredittkortselskap.

Problemet tidligere har vært at utlånerne ikke har hatt full oversikt over hvor mye lånesøkerne skylder. Dekkende informasjon om usikrede lån, slik som utestående kredittkortsaldo og forbrukslån, har ikke vært tilgjengelig i like stor grad. Før nå.

Problemet med ubrukt kreditt

Når du søker om et lån, blir du kredittvurdert. Så snart du har sendt søknaden, starter banker og kredittkortselskap en undersøkelse av økonomien din. Konklusjonen av denne avgjør om du får lån eller ikke.

En av tingene de kikker på, er hvor mye gjeld du har. Er gjelden din høy, reduseres sjansen for et positivt svar. Og det er her ubrukte kredittkort kan legge ekstra stein til byrden når gjeldsregisteret er fullt operativt:

  • Det skal komme frem hva den totale, utestående saldoen er.
  • Den totale kredittrammen, som blant annet inkluderer ubrukte kredittkort, skal også telle.

Har du 200.000,- i faktisk lån, pluss et ubrukt kredittkort med en kreditt på 50.000 kroner, vil den totale gjeldsbelastningen din være på 250.000 kroner.

Så, når du søker om forbrukslån med tallene over, vil gjeldsbelastningen din være på 250.000,- selv om den i virkeligheten er 50.000 kroner lavere.

Og dette kan få avgjørende betydning for hvor mye du kan få i lån, og om du får lån i det hele tatt.

Klipp kredittkortet i to

Et gjeldsregister er bra. Det vil sørge for at mange får en bedre økonomi. Fordi registeret vil gi utlånere og kredittkortselskap et bedre bilde av den økonomiske situasjonen til hver enkelt.

Men passer du ikke på, kan gjeldsregisteret allikevel gi et litt skjevt bilde. Fordi ubrukt kreditt også skal telles med når du skal kredittsjekkes.

Så, har du kredittkort som du aldri bruker? Kvitt deg med det:

  1. Klipp kortet i to slik at det blir ubrukelig.
  2. Ta kontakt med selskapet som ga deg kortet og be dem slette kreditten.