Forbrukslån
Forbrukslån

Et forbrukslån er et lån der du ikke trenger å stille sikkerhet for lånet. Du kan søke om forbrukslån hos de fleste banker og finansieringsselskaper. Lånet kan brukes til det meste, men du bør ha i tankene at lånet koster penger i form av renter og gebyrer, og derfor bør du bruke lånet til noe fornuftig. Har du behov for å bytte ut hvitevarene på kjøkkenet eller kanskje hele kjøkkenet trenger å bli pusset opp, da kan det være nødvendig med et forbrukslån. Spesielt om du ikke har hatt muligheten til å legge penger til side.

Kostnadene med et forbrukslån

Før du sender inn en søknad om et lån bør du undersøke om du har plass i budsjettet til å betale det ned. Det er ikke gratis å låne penger (selv om det er rekordbillig). Dette er også en av grunnene til at bankene gjennomfører en kredittvurdering av alle søkere, slik at de har en vis sikkerhet for at lånet blir betalt tilbake som avtalt. Med forbrukslån er det nettopp bankene som sitter med hele risikoen, siden de ikke har pant eller sikkerhet for lånet. Dette er også grunnen til renten på forbrukslån er en del høyere enn f.eks. på bolig- og billån.

I de fleste tilfeller må du betale et etableringsgebyr for opprettelse av forbrukslånet. Dette ligger gjerne på mellom kr 500 og kr 1000. Du må også betale et termingebyr, som skal dekke bankens kostnader for å administrere lånet ditt. Dette gebyret er på rundt kr 40 hver måned og legges til det månedlige avdraget. Etableringsgebyret er et engangsgebyr og legges til lånesummen. Renten varierer fra kunde til kunde, men du bør regne med å betale mellom 13-17 % i effektiv rente. Dette kommer litt an på lånebeløp, lengden på nedbetalingen og ikke minst din økonomiske situasjon.

Selve søknadsprosessen

Selve søknadsprosessen er enkel. Du går inn på nettsiden til den bank du ønsker å søke hos og fyller ut søknadsskjemaet på nettet. Klikk på send og banken vil så gå gjennom søknaden og vurdere om den kan godkjennes eller ikke. Du vil heretter motta et svar på e-post. Blir lånet innvilget vil du motta et tilbud om lån samt lånedokumenter. Disse må du godkjenne med din BankID, slik at både banken og du er sikker på at rett person mottar lånet. Så snart dette har blitt mottatt av banken og du eventuelt har sendt inn dokumentasjon på inntekten din, kan lånet bli utbetalt.