Forbrukslån
Forbrukslån

Denne typen lån har økt dramatisk de siste årene. Mange får innvilget og tar opp forbrukslån selv i små husholdninger. Det er mange årsaker til dette, blant annet at det oppmuntres til å øke kjøpekraften og kanskje for at folk har blitt dårligere til å spare til vanskeligere tider. Men er forbrukslån like ille som sitt rykte? Mange kan tross alt få mye ut av en mer fleksibel økonomi.

Grunner til å ta opp forbrukslån

Dersom man tenker på å flytte, kan det være helt essensielt å få en økt verdi på boligen. Det er ikke sikkert man har råd til. Med et forbrukslån kan man få fikset forefallende ting og pusset opp viktige rom, slik at førsteinntrykket på visningen skaper en skikkelig budrunde. Det kan være forskjellen på mange hundre tusen kroner, om man pusser opp eller ikke.

Forbrukslån kan også være gunstig i en periode der man tjener mindre, men vet med sikkerhet at om noen måneder så vil det endre seg, enten på grunn av lavsesong, skifte til ny jobb eller andre ting som inntreffer.

Det er likevel en fare for at man begir seg ut på en vei man ikke helt skjønner risikoen med, dersom man begynner å ta opp forbrukslån. Det er først og fremst fare for at man ikke klarer å betale låneutgiftene i riktig tid. Det igjen fører til at man kommer etter på betalingene og at må gjøre ekstra tiltak for å komme ajour. Det kan være å jobbe enda mer, kutte ned på ferier og forbruk eller rett og slett flytte til en billigere bolig.

Uhell kommer sjelden alene

Mange tar opp forbrukslån fordi de er i akutt behov for penger. Det er nesten en klisje, men ofte kommer flere uhell på rekke og rad. Og det skjer nesten alltid når ting endelig begynner å gå bra. Hva dette skyldes vet ikke undertegnede, men kan selv skrive under på fenomenet. Da kan det både være tenner som må trekkes, biler som må repareres og forsikringspenger som forsvinner, vaskemaskiner som går og lekkasjer som oppstår. Nei, et uhell kommer sjelden alene. Og da er forbrukslån ofte beste og eneste alternativ. Dette er ikke noe man får gjort så mye med dessverre.

Selv om det er vanlig å ta opp forbrukslån, må de fleste tenke seg godt om før de søker. Det beste er tross alt å spare jevnlig i banken, til uforutsette hendelser. Selv om ikke innskuddsrenten er god.