Forbrukslån
Forbrukslån

Når man søker om et forbrukslån blir som regel kredittverdigheten din sjekket gjennom en kredittsjekk. Sjekken vil avsløre om du har betalingsanmerkninger. Enkelte ender opp med betalingsanmerkninger på grunn av uoppgjort gjeld, mens andre har gamle betalingsanmerkninger som skulle vært fjernet. Uansett hvorfor man har en anmerkning registrert i sitt navn så skal den slettes etter bestemte regler.

Sjekk selv betalingsanmerkninger før du søker forbrukslån

Det kan være nyttig å sjekke selv om man har betalingsanmerkninger, i forkant av et forbrukslån. Dette da det hender at gamle anmerkninger er blitt stående i kredittopplysningsregistre, til tross for at anmerkningen skulle vært slettet. Har du en uriktig betalingsanmerkning er det din oppgave å legge frem saken for kredittopplysningsbyrået. Når det så er gjort er resten av jobben byråets. Byråene er pålagt å sjekke opp opplysningene/saken, samt å sjekke at krav om uriktige betalingsanmerkninger er korrekte. Viser det seg at dette stemmer skal byråene sørge for at disse slettes så raskt som mulig.

Betalingsanmerkning- regler for opprettelse og sletting

Det er regulert ved lov hvordan en oppretter og sletter betalingsanmerkninger. Når utlåner av forbrukslån kredittsjekker deg vil anmerkninger komme frem i kredittvurderingen. Betalingsanmerkning får en når man ikke gjør opp regninger eller lån, til tross for at en har fått både en, eller flere, purringer. Velger man å overse purringen går den til inkasso. 30 dager etter at inkassovarsel er sendt kan inkassobyrået gå til rettslige skritt for å drive inn beløpet. Det er i det øyeblikket at anmerkningen er et faktum. Betaler du da gjelden din skal betalingsanmerkningen slettes umiddelbart. I tillegg finnes det en 4-års regel; alle betalingsanmerkninger kan ikke stå lengre enn 4 år.