Forbrukslån
Forbrukslån

Brukskreditt og forbrukslån skiller seg fra hverandre på et par sentrale områder. Med et forbrukslån får du tilgang på alle pengene umiddelbart og må betale renter på hele beløpet. Som regler vil forbrukslån også strekke seg over kortere tidsperioder slik som 2-3 år med en fastsatt nedbetalingstid. Med brukskreditten følger en ny konto, og her setter långiver inn et avtalt beløp på forhånd. Du trenger ikke betale renter på mer enn det beløpet du tar ut, og lånet kan som oftest fornyes uten forhåndsgodkjennelse. Enkelt forklart er dette en kreditt hvor du kan trekke pengene fra kontoen, og så betale tilbake i det tempoet som passer deg best. Så fort du har betalt tilbake kan du på nytt trekke penger fra kontoen.

Ingen krav til sikkerhet

Forbrukslån og brukskreditter er begge populære låneformer i Norge, men det stilles som regel strengere krav til de som ønsker en brukskreditt. Grunnen til dette er at utlåner løper større risiko og at man som kunde får bedre betingelser. På lik linje med forbrukslån stilles det ingen krav til sikkerhet, men det er usannsynlig at man får en brukskreditt uten en solid privatøkonomi og stabile inntekter. Videre kan man ikke ha betalingsanmerkninger eller høye lån hos andre kreditorer, og tilbyderne av brukskreditt vil gjøre en nøye vurdering av potensielle kunder før søknaden blir innvilget.

Fordeler versus ulemper

Der forbrukslån vanligvis opererer med en effektiv rente mellom 10-20%, kan brukskreditter i noen tilfeller ha en høyere rente. Grunnen til dette er at utlåner løper litt større risiko ved brukskreditter enn forbrukslån. En brukskreditt passer best for de låntakere som ikke er helt sikre på når de vil trenge pengene. Dersom de har beløpet stående klart på kontoen slipper man alt arbeidet med søknader og dokumentasjon og dette er den samme løsningen mange firmaer ofte opererer med hos bankene.