Ville det ikke ha vært flott om du hadde penger til alt du trenger og ønsker deg? Slik er det dessverre ikke for de fleste av oss. Av og til må vi låne en slant for å få et prosjekt i havn. Eller for å realisere en drøm. I slike tilfeller kan et forbrukslån være et godt alternativ.

Hva er et forbrukslån?

Før vi ser på eksempler på hvilke pengebehov som kan løses med et forbrukslån, skal vi se nærmere på selve låneformen. Et forbrukslån er et lån uten krav til sikkerhet. Usikrede lån innebærer at du slipper å pantsette eiendom eller eiendeler for å få det. Du slipper også å ha med deg en kausjonist. Det er din egen økonomi og betalingsevne som avgjør om du får et lån eller ikke.

Du kan låne alt fra noen tusenlapper til flere hundre tusen kroner. Rentene på slike lån kan variere mye. Derfor lønner det seg å sammenligne de ulike lånetilbyderne og tilbudene deres.

Den kanskje største fordelen med denne typen lån er at du kan bruke pengene slik du vil. Forbrukslånsbankene legger seg ikke oppi hva pengene går til.

1. Store innkjøp

Det kan skje den beste: Vaskemaskinen takker for seg. Bilen trenger plutselig en større reparasjon. Livet er fullt av små og store hendelser som krever at du hoster opp penger du ikke har der og da.

Jo, du kan så klart spare. Starte en bufferkonto. Men trenger du pengene nå, eller aller helst i går, kan du vurdere et forbrukslån. Mange forbrukslånsbanker bruker ikke mer enn 1 til 2 dager på å avgjøre om de vil låne deg penger. Dermed kan du rette opp problemene mye raskere enn hvis du skulle ha spart til reparasjonen eller innkjøpet.

Så får du heller starte en bufferkonto etter at du har betalt ned forbrukslånet.

2. Oppussing

Nordmenn elsker å pusse opp. Vi bruker godt over 70 milliarder hvert eneste år på å fornye hjemmene våre.

Et lite malingsstrøk koster ikke all verden. Men skal du starte et større oppussingsprosjekt, kan lommeboken bli i minste laget. Kan du tenke deg å pusse opp uten å binde opp verdiene som ligger i boligen din? Eller leier du boligen slik at du ikke kan stille med sikkerhet overfor banken?

Da vil et forbrukslån sørge for at du kommer i mål med det nye kjøkkenet, den nye parketten på stuen, eller det nye badekaret.

3. Ferier

De fleste fortjener en pust i bakken. En god ferie kan gi et solid påfyll av energien og pågangsmotet som kreves når hverdagen innhenter deg igjen. Og når du ønsker å slå på feriestortrommen, kan et forbrukslån gi deg drømmeferien du fortjener.

En god chartertur til sydligere strøk kan raskt koste mange titusen kroner. Eller hva med en bilferie i USA? Å skysse en litt større familie, fra den ene staten til den andre, kan sende sluttregningen godt opp mot 100.000 kroner. Sper du på feriekassen med et forbrukslån, får dere besøkt flere stater og opplevd mer.

4. Samling av gjeld

Har du flere smålån? Kanskje av det dyre slaget, også? Da kan det lønne seg å ta opp et forbrukslån for å bli kvitt de mindre lånene. Når du samler gjelden på denne måten, kan du redusere det samlede beløpet du skal betale hver måned.

Hovedårsaken er at små lån gjerne har en høyere rente enn et større forbrukslån. Derfor bør du sjekke med forbrukslånsbankene hva de kan gi deg av renter på et refinansieringslån. Deretter sjekker du hva du betaler i dag.

Det som må til for at trikset skal fungere, er at du får en lavere rente på det nye lånet, sammenlignet med hva du har av renter nå.

5. Kredittkortgjeld

Har du kredittkortgjeld? Også denne kan du bli kvitt med et forbrukslån. Og det vil ganske sikkert lønne seg. For renter på det du har utstående på kredittkortet ditt er ofte høyere enn rentene på et forbrukslån. Mye høyere. Mens den effektive forbrukslånsrenten ofte befinner seg mellom 10 og 20 prosent, er det ikke uvanlig med kredittkortrenter på godt over 30 %.

Sjekk hva du kan få av renter på et forbrukslån og hva det månedlige nedbetalingsbeløpet blir. Går du i pluss, sammenlignet med hva du betaler i dag, bør du takke ja til lånet og kvitte deg med kredittkortgjelden.

Smart tilbakebetaling

Et forbrukslån kan hjelpe deg ut av en knipe. Eller bidra til å realisere en drøm du har. Bare minn deg selv om at det ikke er spesielt lurt å ha gjeld lenge av gangen. Derfor bør du anstrenge deg litt for å bli kvitt den så raskt som mulig.

Klarer du, for eksempel, å betale inn et par hundrelaper ekstra på forbrukslånet hver måned, forkorter du nedbetalingstiden så det monner. Og du reduserer den totale rentekostnaden.